Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Arabalardaki Arıza Lambaları Ne Anlama Geliyor? - Online Yedek Parça | Oto Yedek Parça |OnlineParcam.com

31-10-2020 13:33
Arabalardaki Arıza Lambaları Ne Anlama Geliyor? - Online Yedek Parça | Oto Yedek Parça |OnlineParcam.com

Arabalar artık akıllı. Kimi zaman sürücü koltuğuna oturduğunuzda karşınıza yanıp sönen lambalar geliyor hiç dikkat ettiniz mi? İşte, o lambalar arabalardaki akıllı lambalar yani arıza lambaları. Sürücü mahallinin tam karşısında yer alan lambalar size arabanızdaki arızanın ne olduğu konusunda yardımcı olabilir. Arabanızda yanan 20’ye yakın arıza lambasının  ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Yapılan araştırmalara göre sürücülerin %98’i arıza lambalarının ne anlama geldiğini bilmiyor. Arabanızda bulunan arıza lambalarının ne anlama geldiğini hatırlayamıyorsanız veya yeni arıza lambaları eklenip eklenmediğiniz merak ediyorsanız, yazımızı okuyarak arıza lambalarının ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz. İşte, size arabanızın arızası hakkında ipucu verecek ikaz  lambalarının anlamları;

Motor mu Isındı ? Yağ Eksilmiş Olabilir mi? Sorun Aküde mi?

Aracınızın göstergesinde hararet göstergesi yanıyorsa arabanızın motorunun soğutma suyu fazla ısınmış olabilir. Yolda seyrederken hararet göstergesi ikaz ışığının yandığını gördüğünüzde hemen arabanızı durdurarak motorun soğumasını beklemeniz öneriliyor. Motorun iyice soğuduğuna emin olduktan sonra en yakın yetkili servise müracaat etmelisiniz.  Araç gösterge panelinizde yer alan hararet göstergesi söndükten sonra motor arıza lambası yanıyorsa motor yağ basıncının düştüğünün işaretidir. Arıza lambaları arasında en önemlileri arasında bulunan bu ikaz lambası yandığında arabanızı derhal durdurup yetkili servisi çağırmalısınız. Böyle bir durumda yetkili servis motor yağını değiştirecektir. Arıza lambaları arasında  arabanızda oluşan arıza hakkında bilgi verebilecek bir diğer önemli uyarı ise akü ikaz ışığıdır. Akünüzün şarjının bittiğinin yanı sıra birkaç sorunu daha ortaya çıkarabilir. Aküyle ilgili böylesi sorunlar en kısa süre içinde çözmeniz gereken problemler arasında bulunur.  Akünün yol açtığı sorunları gidermediğinizde  pek çok sorunla karşılaşabilirsiniz. Mesela, akünüz bitmişse, arabanızı durdurup motoru kapattığınızda bir daha çalıştıramayabilirsiniz. Farlarınız çalışmayabilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için akünüzdeki sorunu gidermeniz gerekir.

Sorun Frende mi Yoksa Lastiklerde mi?

Araç arıza lambaları arasında fren ve lastiklerle ilgili sorunlar hakkında bilgi veren ikaz lambaları bulunuyor. Fren uyarı lambası en önemli arıza lambaları arasında yer alıyor. Fren ikaz lambası, el freninizi çekili bıraktığınızın yanı sıra frenlerinizde bir sorun olduğunu da gösterir. Bu ışığın yandığını gördüğünüzde önce el freninizi kontrol edin. Eğer, hala ışık yanıyorsa, fren hidroliğinin düşük seviyeye indiğini ya da fren balatalarında bir sorun olduğuna işaret eder. Arabanızı  durdurarak en yakın yetkili servise gitmek için yol yardımı aramanız gerekir. Fren ikaz lambasının yanı sıra bazı arabalarda bulunan ABS fren sistemi ikaz lambası sürekli yanıyorsa, bu,  ABS fren sisteminin devre dışı kaldığının göstergesidir. Aracınızın fren sistemi ABS olmadan da çalışmaya devam eder fakat ABS sisteminin yeniden çalışması için yetkili servise başvurmalısınız.  Son yıllarda araç üreticileri tarafından araç ikaz lambaları arasına lastik basıncı ikaz lambası konuluyor. Bu uyarı lambası sürekli olarak arabanızın lastiklerinin hava miktarını kontrol eder ve düşük olduğunda ikaz eder. Lastiklerinizin hava miktarı düşük olduğunda fren yapmanız ve virajları almanız zorlaşır.

Egzoz Sisteminde Problem mi Var? Adaptif  Hız Sabitleme İkaz Işığı Neden Yanıyor?

Arıza lambaları arasında  arabanızı ilk çalıştırdığınızda yanıp sönen bir uyarı lambası görüyorsanız, bu aracınızın egzoz sistemine ait bir uyarı lambasıdır. Asıl sorun bu uyarı ışığının arabanızın hareket halindeyken yanmaya başlamasıyla veya arabanız çalışmaya başladıktan sonra sönmemesi  ile  ortaya çıkar. Arabanız çalışırken uyarı ışığını gördüğünüzde arabanızı derhal servise götürmeniz gerekir. Eğer, ışık yanıp sönüyorsa bakıma ihtiyacının arabanızın bakıma ihtiyacı olduğunun göstergesidir. Egzoz sistemi ikaz lambası yandığında aracı kullanmaya devam ettiğinizde arabanızın emisyon kontrol sistemine zarar verirsiniz. Eğer, arabanız otomatik vitesli bir arabaysa adaptif hız sabitleme araç ikaz ışığını dikkate almanız gerekir. Arabanızda bulunan bu uyarı ışığı otomatik vites kolunun hareket etmesi için fren pedalına basmanız gerektiği anlamına gelir.

Arabanız Dizelse Bu Uyarı Işıkları Sizin İçin!

Arıza lambaları arasında dizel araçlara özel uyarı ışıkları yer alıyor. Eğer, arabanız dizel bir arabaysa araç gösterge panelinizde bu ışıkları görebilirsiniz. İlk olarak dizel partikül filtresi uyarı ışığından bahsedelim;  bu uyarı ışığı yandığında arabanız dizel partikül filtresinin fazla kurumla dolduğunu size haber veriyor. Arabanızı 4. Veya 5. Viteste 2000 devir/dakikanın üzerinde 15 ya da 20 dakika boyunca kullandığınızda dizel partikül filtresini temizleyebilirsiniz. Anca uyarı ışığı hala yanıyorsa yetkili servise müracaat etmeniz gerekir. Verdiğimiz değerler araçtan araca değişiklik gösterebilir. Detaylı bilgiye aracınızın kullanım kılavuzundan ulaşabilirsiniz.  Dizel araçlarda bulunan bir başka uyarı ışığı ise dizel motor arıza lambasıdır. Arabanızın kontağını açtığınızda yanar. Söndükten sonra marşa basarsınız. Eğer, arabanızı kullanırken bu uyarı ışığı yanarsa arabanızı hemen yetkili servise götürmeniz gerekir.

Emniyet Kemeri Uyarı Işığı

Emniyet kemeri uyarı ışığı ön koltukta oturan yolcunun emniyet kemerini takmadığı zaman yanar. Arabanız  seyir halindeyken  herhangi bir kaza durumunda emniyet kemeri kullanımı sizi yaralanmalardan hatta ölümden kurtarır. Dolayısıyla arabanızla yola çıkmadan önce yapacağınız ilk iş emniyet kemerinizi takmak olmalıdır. Ön koltukta oturan yolcu emniyet kemerini taktığı halde uyarı ışığı hala yanıyor ve arabanızdan uyarı sesi geliyorsa arabanızı yetkili servise götürerek bu önemli uyarı ışığını kontrol ettirmenizde yarar vardır.

Yakıt mı Kalmadı? Emniyet Kemeri mi Takmıyorsunuz? Cam Yıkama Suyunuzu Kontrol Edin!

Araba arıza lambaları arasında en sık yanan uyarı ışıklarından biri de yakıt miktarı uyarı lambasıdır.  Bu uyarı ışığı arabanızda 7 litre yakıt kaldığının işaretlerindendir. Arabanıza yakıt aldığınız halde bu arıza lambası yanmaya devam ediyorsa yetkili servise başvurmanızda fayda var.  Hava yastığı uyarı lambası devamlı yanıp sönüyorsa ya da yanmaya devam ediyorsa, arabanızın hava yastığını kontrol ettirmenizi öneriyoruz.  Yanıp sönen veya sürekli yanan uyarı lambası hava yastığı sisteminizde arıza olduğunu gösterir ve hava yastığını kapatır. Olası bir kaza durumunda arabanızın hava yastığı çalışmaz ve yaralanmaların önüne geçilmez. En kısa süre içinde yetkili servise başvurmalısınız.  Cam yıkama suyu uyarı ışığının yanması cam suyunun bittiğini işaret eder. Cam suyunu doldurmak için servise gitmenize gerek kalmadan kendiniz de doldurabilirsiniz.

Ender Yanan Uyarı Işıkları da Var!

Arabanızda nadir yanan arıza lambaları da bulunuyor. Nadir yanan arıza lambalarından bir tanesi ESP/ASR sistemi uyarı ışığı olarak adlandırılıyor. ESP/ASR sistemi pasif bir uyarı ışığıdır. ESP/ASR sistemi devreye girdiği zaman bu ışık yanıp söner. Bu uyarı ışığı sürekli yanıyorsa ESP/ASR sistemi devre dışı kalmış olabilir ya da iptal edilmiştir.  Eğer, bu sistemi bilinçli olarak siz kapatmadıysanız, arabanızı bir yetkili servise götürmeniz iyi olur. Araba arıza lambaları arasında en az rastlayabileceğiniz uyarı ışıklarından birisi de diferansiyel kilit arıza uyarı ışığıdır. Bu ışık 2 sebepten dolayı yanar. Eğer, arabanız aşırı hızlıysa diferansiyel kilit uyarı ışığı yanar. Bir diğer sebep ise arka aks diferansiyel kilidinde mekanik blokajın olmasıdır. Diferansiyel kilit arıza uyarı ışığı hızınızı düşürdüğünüzde de sönmüyorsa arabanızı yetkili servise götürmenizde fayda var demektir


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.